Un nou studiu confirmă definitiv efectele benefice ale vinului roşu

Un ingredient ce se găseşte în mod natural în vinul roşu, resveratrolul, poate ajută în lupta contra afecţiunilor asociate vârstei înaintate, arată un nou studiu.

Resveratrolul, ce se găseşte în boabele de struguri, este considerat de mai mulţi specialişti un element cu proprietăţi anti-îmbătrânire. Din acest motiv, cercetătorii studiază acest compus pentru a putea concepe medicamente anti-îmbătrânire mai eficiente.

Oamenii de ştiinţă consideră că resveratrolul funcţionează prin amplificarea activităţii sirtuinelor, o familie de proteine ce se găsesc de-a lungul întregului corp, despre care se crede că luptă împotriva afecţiunilor asociate îmbătrânirii, precum diabetul de tip 2, cancerul sau Alzheimerul. Mai exact, cercetătorii cred că resveratrolul amplifică acţiunea SIRT1, proteină care acţionează pentru a face mitocondriile (elementele din celule ce transformă alimentele în energie) mai eficiente.

Legătura dintre resveratrol şi proteina SIRT1 a mai fost postulată înainte, atât de autorul acestui nou studiu, profesorul de genetică David Sinclair de la Universitatea Harvard, cât şi de alţi specialişti.

Sinclair a publicat în 2012 un studiu în care arăta că şoarecii care nu au gena SIRT1 nu au parte de beneficiile resveratrolului. Din nefericire, proteinele folosite în acest studiu nu sunt produse în mod natural în corpul animalelor sau al oamenilor, motiv pentru care nu au putut identifica partea din proteină asupra căreia are efect resveratrolul.

În noul studiu, publicat în ediţia de săptămâna aceasta a prestigiosului jurnal Science, cercetătorul demonstrează concludent legătura dintre resveratrol şi SIRT1, confirmând că acesta este unul din mecanismele prin care vinul roşu are efecte pozitive asupra sănătăţii.

„Acum că ştim locaţia exactă de pe SIRT1 ce este afectată de resveratrol şi modul în care această substanţă funcţionează, putem concepe molecule mai bune pentru a genera efectele benefice ale resveratrolului mai precis şi mai eficient”, a comentat Sinclair.

SIRT1 nu este singura proteină afectată de resveratrol. Molecula se poate ataşa şi de alte proteine ce au un efect benefic asupra metabolismului, ceea ce poate duce la amplificarea efectului anti-îmbătrânire.

 

Sursa: Descopera.ro

Acest articol a fost publicat în Articole medicale și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− 2 = doi

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>