Situs Inversus

Cand Ashok Shivnani din Mumbai, India, in varsta de 64 de ani, a fost pe cale de a suferi o intervetie chirurgicala pentru a elimina o tumoare de sapte centimetrii de-a lungul rinichiului sau drept, medici au descoperit ca are o afectiune congenitala rara numita situs inversus. Organele lui Shivnani sunt pozitionate invers ( de exemplu dispunerea organelor sale este o imagine in oglinda cu cele ale unui om normal). Ecografiile au aratat ca aorta si vena cava inferioara au fost inversate, la fel ca si celelalte organe ale sale si vasele de sange. “Cand am vazut primele rapoarte si radiografii am crezut, de fapt, ca unul dintre colegii mei au gresit cand le-a scos.” a declarat Dr. Anoop Ramani, chirurgul care a supravegheat intreaga operatiune de indepartare a tumorii lui Shivnani.

Desi medicii care l-au examinat pe Shivnani au crezut ca este singura persoana in viata ce sufera de aceasta afectiune rara, s-a aflat mai tarziu ca mai exista cel putin doua astfel persoane in lume care sufera de aceasta afectiune. Randy Foye, un jucator de baschet american,ce s-a constatat ca avand situs inversus, si actrita canadiana Catherine O’Hara care a declarat in mai multe interviuri ca pozitia organelor ei este inversata. Persoanele cu situs inversus sunt de obicei asimptomatice si nu isi pot da seama de conditia lor medicala pana cand nu sunt examinati de catre medici.

Acest articol a fost publicat în Curiozitati medicale și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


9 − noua =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>