1. Hidratarea
Hidratati suficient, apa este principalul element implicat in mecanismele de termoreglare: se elima cutanat prin transpiratie si mentine tegumentele reci si totodata se elimina si pulmonar sub forma de vapori. Apa asigura fluxul sanguin optim pentru mecanismele de termoreglare subcutanate si tot apa regleaza marea majoritate a metabolismelor, fiind atat mediu de schimb cat de de cedare a oxigenului sau energetic atunci cand vorbim de ciclul aerob. Iata deci cat de importanta este hidratarea.
Bauturile reci cu cuburi de gheata nu sunt foarte sanatoase, sensibilizand faringele si amigdalele de la acest nivel si totodata stomacul.
Cantitatea optima de lichide pe zi variaza de la om la om in functie de activitatile acestuia, rata metabolica, varsta, fiind greu de apreciat.
2. Dusurile caldute
Pentru a va racori pielea si a elimina substantele excretate prin transpirtie dusurile caldute (nu fierbinti dar nici reci) sunt excelente.
3. Climatizarea
Incercati sa stati cat mai mult in zone climatizate, racoroase, in mijloace de trasnport cu aer conditionat, astfel incat sa evitati atmosfera foarte calda din timpul zilei.
4. Imbracaminte adaptata
Este recomandata imbracamintea din fibre naturale (bumbac, in, matase) care lasa pielea sa respire si absoarbe umezeala.De asemenea este bine sa evitati hainele stramte care ingreuneaza atat fluxul sanguin subcutanat cat si aerisirea pielii. Purtati palarii, sepci sau umbrele pentru soare.
5. Mancarea
Regimul de vara trebuie sa fie unul usor, bazat cat mai mult pe alimente naturale in strare proaspata, ca fructe si legume. Consumul de grasimi si carbohidrati trebuie sa fie minimal, evitand cascavalul, carnea de porc, mezelurile, untul, margarina. Se recomanda sa gatiti cu ulei de masline si macar la masa de pranz langa carne de pui sau peste sa aveti o granitura de legume.
6. Evitati iesirile din miezul zilei
Intre orele 11:00 si 16:00 nu este recomandat sa iesiti sau macar realizati drumuri scurte. Luati-va masurile de protectie: apa, brumizatoare, haine adecvate.
7. Programarea activitatilor fizice intense
Solicitarile fizice intense nu trebuie sa le faceti la mijlocul zilei, acestea cresc de asemenea temperatura corpului, alaturi de medil foarte cald de asemenea. Este bine sa efectuati eforturile fizice dimineata devreme, cand este racoare, sau seara aproape de inserat.
Nu neglijati aceste sfaturi simple privind lupta cu caldura.