Proteine din ochi cu efect antimicrobian ar putea conduce la noi medicamente antibacteriene

O echipa de oameni de stiinta de la UC Berkeley au descoperit mici fragmente de keratina care au un rol foarte important in tinerea la distanta a patogenilor. Proteinele naturale au fost testate alaturi de aceleasi proteine sintetizate in laborator, pentru a le verifica eficacitatea. Ei au dovedit ca proteinele au inactivat cu succes bacterii precum Streptococcus pyogenes (cauza infectiilor laringiene streptococice), Escherichia coli (responsabila de tulburari intestinale), precum si alte bacterii la fel de periculoase.

“Cu adevarat imbucurator este faptul ca aceste keratine sunt deja in corpul nostru, deci stim ca nu sunt toxice si ca nu provoaca probleme de compatibilitate”, a spus Suzanne Fleiszig, profesor specializat in boli infectioase si microbiologie. “Problemele care apareau la alte substante antimicrobiene naturale erau legate de faptul ca erau fie toxice, fie inactivate de concentratia de sare gasita in mod normal in corpurile noastre.

“Pana acum credeam ca aceste citokeratine aveau doar rol structural, dar studiile noastre au aratat ca au si rol antimicrobian”, a spus autorul principal al studiului, Connie Tam, cercetator in laboratorul lui Fleiszig. Citokeratina 6A poate fi gasita in celulele epiteliale ale corneei umane, precum si in piele, par si unghii. Aceste zone sunt constant expuse microbilor, deci este ar fi logic sa faca parte din sistemul de protectie al organismului.

“Este foarte dificil sa infectezi corneea unui ochi sanatos”, spune Fleiszig. “Am incercat sa folosim hartie pentru a leza corneea, si apoi am tapetat-o cu bacterii, si chiar si asa a fost foarte greu sa facem bacteriile sa afecteze corneea. Asa am ajuns la ideea ca s-ar putea sa existe niste factori antimicrobieni unici ochiului”

Testele au aratat ca fragmentele derivate din citokeratina 6A au omorat foarte repede bacteriile, chiar si imersate in apa sau solutii saline, aratand ca sarea continuta de lacrimile umane nu afecteaza eficacitatea proteinelor. Alte experimente au aratat ca acealeasi fragmente au impiedicat bacteriile sa atace celulele epiteliale si ca proteinele omoara patogenii in cateva minute.

Sursa: Science Daily

Acest articol a fost publicat în Noutati și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− unu = 7

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>