Pas inainte in regenerarea nervilor deteriorati

Macelul evident in cazul unor dezastre precum accidente rutiere sau rani pe campul de lupta este, de cele mai multe ori, reflectat fidel in interiorul corpurilor persoanelor afectate. O rana grava poate sa distruga vase de sange si nervi, sa rupa oase, sa determine distrugerea celulelor pe o arie intinsa  a corpului.

Cu astfel de scene se confrunta in fiecare zi doctorul Jason Huang. Traumatismele severe ale nervilor sunt unele dintre ranile cele mai dificile de tratat pentru Huang si colegii sai. Este un tip de rana intalnit frecvent in cazul persoanelor care au fost victimele plagilor prin impuscare, taiere, al victimelor accidentelor rutiere sau al soldatilor tratati de Huang in Irak.

Intors in laboratorul sau, Huang si echipa lui au facut un pas in fata in repararea mai eficienta a nervilor acestor pacienti. Intr-o lucrare publicata in PLoS ONE, echipa de cercetare de la Centrul Medical al Universitatii din Rochester au descoperit un tip surprinzator de celule care ar putea ajuta la transplantul nervilor.

Pentru ca un nerv deteriorat sa se repare, cele doua capete deconectate, dar sanatoase, trebuie cumva sa se apropie printr-un labirint de tesuturi, si sa se intalneasca. Acest proces se intampla in mod natural in ranile mici, dar pentru unele rani ale nervilor, spatiul liber este epur si simplu prea mare si nervul nu va creste la loc fara a fi ajutat.

Intr-un studiu pe sobolani, grupul condus de Huang a descoperit ca neuronii ganglionilor radacinii dorsale ajuta la formarea unor nervi grosi si sanatosi, fara a determina un raspuns din partea sistemlui imun. “Telul nostru este sa crestem nervi vii in laborator, ca, mai apoi, sa ii transplantam la pacienti si sa reducem simtitor timpul necesar noilor nervi sa isi recapete functia, spune Huang.

In studiul sau, Huang a comparat mai multe metode de a acoperi golul dintre doua capete ale unui nerv. Echipa a transplantat nervi de la alti soareci si i-a implantat pe o matrice din colagen folosita curent astfel de interventii chirurgicale. Au fost comparate rezultatele operatiei in urma utilizarii matricii fara niciun adaos, sau cu adaos de celule neuronale din ganglionii radacinii dorsale sau cu alt tip de celule, numite celule Schwann.

Dupa patru luni, echipa de cercetare a descoperit ca rezultatele cele mai bune au fost obtinute in urma utilizarii matricii cu adaos de celule Schwann si celule nervoase din ganglionul radacinii dorsale, in ultimul caz raspunsul imun fiind mult redus.

 

Referinta:

1. Weimin Liu, Yi Ren, Adam Bossert, Xiaowei Wang, Samantha Dayawansa, Jing Tong, Xiaoshen He, Douglas H. Smith, Harris A. Gelbard, Jason H. Huang. Allotransplanted Neurons Used to Repair Peripheral Nerve Injury Do Not Elicit Overt ImmunogenicityPLoS ONE, 2012; 7 (2): e31675 DOI:10.1371/journal.pone.0031675

Acest articol a fost publicat în Diverse, Noutati și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ sase = 14

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>