Nasterea naturala declanseaza proteine care imbunatatesc dezvoltarea cerebrala

Nasterea naturala declanseaza exprimarea unei proteine aflata la nivelul creierelor nou-nascutilor care va imbunatati dezvoltarea si functia cerebrala in perioada de adult. Cercetatorii de la Yale care au facut aceasta descoperire au mai concluzionat ca nasterea prin cezariana duce la o functionare defectuoasa a acestei proteine la urmasii nascuti prin cezariana.

Aceste descoperiri au fost publicate in editia din luna august a PLoS ONE de o echipa condusa de Tamas Horvath, profesor de cercetare biomedicala si director al departamentului de Medicina Comparata a Yale School of Medicine.

Echipa a urmarit efectul nasterii pe cale naturala si chirurgicala la soareci asupra proteinei mitocondriale de decuplare 2 (UCP2). UCP2 este importanta pentru dezvoltarea corecta a neuronilor si conexiunilor din hipocamp, o zona a creierului responsabila pentru memoria pe termen scurt si lung. UCP2 mai este implicata in metabolismul la nivel celular al lipidelor, o comonenta cheie a laptelui matern, sugerand ca inductia UCP2 de catre nastere ar putea ajuta la tranzitia la alaptarea naturala.

Cercetatorii au descoperit ca nasterea naturala a declansat exprimarea UCP2 la nivelul neuronilor aflati la nivelul hipocampului, dar ca, in cazul nasterii pe cale chirurgicala, exprimarea proteinei este deficitara. Eliminarea genei responsabila de sinteza UCP2 sau inhibarea actiunii acestei proteine au determinat dezvoltarea insuficienta a conexiunilor si neuronilor din hipocamp, cauzand functionarea proasta a functiilor hipocampului la adulti.

“Aceste rezultate dezvaluie un potential rol crucial al UCP2 in dezvoltarea corecta a circuitelor cerebrale si a comportamentelor asociate lor.”  spune Horvath. “Prevalenta operatiilor de cezariana conditionate de convenienta si nu de necesitate medicala ar putea sa aiba un efect nebanuit pana acum asupra dezvoltarii si functionarii creierelor umane.”

Acest articol a fost publicat în Noutati și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


cinci × 5 =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>