Oamenii au nevoie de mituri în care să creadă. Infirmate sau confirmate, pline de mister şi fabulous, există ca să ne facă viaţa mai interesantă.
În judeţul Maramureş, pe drumul ce duce de la Cavnic la Ocna Şugatag, existӑ un sector de cȃteva zeci de metri unde se poate observa un fenomen foarte interesant. Se pare cӑ fenomenul a fost semnalat şi în alte locaţii din Romȃnia, ori din alte ţӑri. Dar sӑ vedem despre ce este vorba.
Oamenii spun cӑ existӑ un sector de drum aproape de Cavnic, unde obiectele lӑsate pe asfalt (bile, apӑ, automobilul etc.) încep sӑ urce dealul, în loc sӑ coboare gravitaţional aşa cum ar fi normal. Au fost aduse diferite explicaţii de la cele despre un complex de forţe fizice care acţioneazӑ acolo, la anomalii magnetice determinate de substratul de roci bogate în minereuri, fenomene paranormale, ori o simplӑ iluzie opticӑ.
Analiza amanuntita a fenomenului evidenţiazӑ cȃteva elemente esenţiale ale peisajului geografic, ce favorizeazӑ existenţa unei frumoase iluzii optice. Practic, ochiul este minţit de peisaj cum cӑ drumul ar urca la deal, cȃnd de fapt el coboarӑ.
Un tunel subteran, ţinut secret încă din Evul Mediu, leagă castele şi oraşe din judeţul Satu Mare. Acesta face legătura între castelele medievale din comuna Medieşu Aurit şi oraşele Ardud şi Carei. Potrivit legendei locale, tunelul traversează oraşul Satu Mare, pe sub râul Someş.
Legenda “monştrilor” din lacul Tarniţa s-a născut în urmă cu peste 30 de ani. Se spunea că în lac există o varietate de peşti, lostriţele, care au peste 3 metri lungime şi care se ridică uneori de pe fundul apei atacând înotătorii şi chiar ambarcaţiunile. Multe dintre cazurile de înec în care corpurile victimelor nu s-au găsit au fost puse pe seama acestor peşti uriaşi.
Un episod care a întărit legenda monştrilor din Tarniţa s-a petrecut în urmă cu 13 ani. Atunci, după ce un camion a căzut în lac, a fost adusă o echipă de scafandri pentru a recupera utilajul şi cadavrul şoferului. Când au ieşit la suprafaţă, unii dintre ei au refuzat să mai coboare fără cuşti metalice de protecţie, susţinând că ar fi văzut monştri pe fundul lacului.
Cei mai sceptici au explicat că “monştrii” erau o iluzie optică provocată de casca de scufundare, care supradimensiona imaginea reală.
Se zice că înainte, pe locul Sibiului era doar un sat sărac, pe nume Sibiel. Și oamenii de acolo nu aveau un meşteşugar, care să-i înveţe meserie. De aceea, au mers ei la un cizmar neamț, pe nume Herman, şi l-au rugat să se mute în satul lor.
Herman era şiret, şi a acceptat propunerea, numai să i se dea pământ în sat, cât să poată întinde o piele de bivol. Oamenii au acceptat. A doua zi, a venit Herman, dar a tăiat pielea de bivol în fâşii subţiri, subţiri, şi a dat roată la mult teren cu ele… Și-au dat seama oamenii locului că sunt păcăliţi, dar nu au avut ce face.
Apoi Herman şi-a construit o casă mare şi a adus mai multe rude de-ale lui în sat, şi în scurtă vreme satul s-a mărit, schimbându-şi numele din Sibiel în Sibiu. S-a şi îmbogăţit satul, fiind numit şi „Hermanstadt”, adică oraşul lui Herman, cu români şi nemţi… Aşa se zice că s-ar fi format Sibiul de azi.
Adevărul, este însă, printre mituri!
Bucureştiul are şi vehicule-fantomă. Primul este un vechi autobuz DAF, care apare noaptea, numai în jurul orei 2, pe la Rosetti, şi circulă cu toate luminile stinse, pe un traseu spre Parcul Herăstrău. Autobuzul este gol şi majoritatea martorilor l-au văzut circulând pe la Universitate.
Cel de-al doilea caz se referă la troleibuzul 75. Unul dintre cei care au văzut troleibuzul a fost o fată care aştepta, într-o noapte, în staţie, la Teatrul Naţional, troleibuzul 85, pentru a merge la Gara de Nord. Troleibuzul aşteptat nu a apărut, în schimb, în staţie a oprit troleibuzul 75, cu ruta “Piaţa Rosetti-Gara de Nord”, scrisă pe o hârtie pusă în geamul din faţă. Urcată în maşină, fata a început să simtă un miros îngrozitor şi a coborât. Când se pregătea să cheme un taxi, a văzut încă un troleibuz 75 oprind în staţie. Acesta părea mai nou şi mai curat. Ea a fost singurul pasager al vehiculului, şoferul nu putea fi văzut nicăieri, dar troleibuzul a mers fără oprire până la Gara de Nord. Fata a coborât şi a văzut că troleibuzul în care se urcase ajunsese din urmă primul troleibuz 75, din care coborâse speriată. Ca din senin, şoferii celor două maşini au apărut şi au început să discute. Fata nu a putut auzi decât remarca supărată a şoferului primului troleibuz: “Mi-a împuţit maşina!”. Peste ceva timp, martora întâmplării a verificat listele mijloacelor de transport RATB. Troleibuzul 75 nu apărea nicăieri pe ele.
MARAMUREŞ
Anomalia magnetică de la Kursk http://ro.wikipedia.org/wiki/Anomalia_magnetic%C4%83_Kursk
SATU MARE
Un tunel subteran există și la Corund, județul Satu Mare, numit și ”Pemnița Pintii” (Pivnița lui Pintea) care se pare că făcea legătura cu cetățile Carei și Ardud și nu este mit! Nu a putut fi cercetat deoarece s-a surpat…
Dap…