Că tot suntem în luna iubirii, o să mă ascund printre cuvinte frumoase ca să spun cât de important e să iubeşti, în fiecare moment al vieţii tale.
Iubirea ar fi un adevărat medicament contra durerii, dacă este să ne luăm după cercetările realizate la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford (California).
Specialiştii au format un grup din care au făcut parte opt femei şi şapte bărbaţi, implicaţi într-o relaţie de dragoste de origine recentă. Mâinile lor au fost supuse unor stimulări dureroase. În acelaşi timp, fiecare a fost invitat să privească pe un ecran fotografia fiinţei dragi sau pe cea a unei cunoştinţe sau să răspundă la un chestionar banal. Activitatea creierelor lor a fost urmărită în timp real, folosindu-se un RMN performant.
Rezultatul: durerea a fost mai puţin intens resimţită la vederea persoanei îndrăgite decât la vederea unei cunoştinte sau decât cea resimţită în timpul rezolvării chestionarului. În plus, interesant este ca regiuni diferite ale creierului intervin potrivit circumstanţelor. Distragerea atenţiei de către chestionar activează, se pare, creierul “vigilent”, în timp ce fotografia persoanei iubite stimulează zona de recompensă (cea care reacţionează, de exemplu, la consumul de cocaină sau la câştigarea unei sume importante de bani). Autorii, care îşi publică rezultatele în revista de specialitate PloS One, concluzionează că activarea acestor structuri cerebrale de către amor acţionează literalmente ca un antidot al durerii.
Dragostea întăreste sistemul imunitar, ucide bacteriile, ne apără de infarct şi vindecă depresiile. Un număr tot mai mare de cercetători şi de medici confirmă această teză îndrăzneaţă.
Conform teoriei lui Ornish, durata vieţii poate fi influenţată de dragoste, tandreţe şi ocrotire. “Până în prezent nimeni nu a reuşit saă dovedească cum că întreruperea fumatului, mişcarea sau schimbarea regimului alimentar, ar putea dubla şansele de supravieţuire la femeile bolnave de cancer la sân. În schimb, s-a demonstrat că dragostea poate să o facă”, spune Ornish.
Singurătatea – spune specialistul american – este la fel de toxică pentru organism ca un regim prelungit cu cheeseburger. El atacă inima şi vasele sanguine.
Din păcate dragostea nu se poate cumpara şi nici prescrie în retete…
Dar orice om îşi poate găsi hobby-uri, iar o dată cu ele se leagă noi prietenii şi prin ele apare afecţiunea.
Recomandăm tuturor celor care trăiesc izolaţi şi sunt atinşi de depresii, nu doar medicamente antistres, ci şi o viaţă socială activă. Vă dăm un exemplu: după divorţ un om de afaceri şi-a pierdut mai întâi respectul faţă de sine, apoi situaţia materială şi, în cele din urmă, şi prietenii, pentru că a căzut în patima alcoolului, îmbolnăvindu-se psihic. S-a internat pentru o cură de dezalcolizare şi i s-a sugerat ca pe timpul spitalizării să reia – săptămânal – contactul cu unul dintre foştii lui prieteni. Apoi l-au trimis la un curs de dans. După patru luni: nici urmă de depresie sau alcolism. Urmare a acestor acţiuni el şi-a recâştigat prietenii şi, pe deasupra s-a şi îndrăgostit la şcoala de dans.
Când oamenii sunt fericiţi, bacteriile şi viruşii sunt complet lipsiţi de şansa… . Nici chiar aşa. Şi când ne simţim bine, viruşii şi bacteriile, reuşesc să pătrundă în organismul nostru. Dar şansele lor de a provoca îmbolnăviri grave, de lungă durată, sunt minime în comparaţie cu ceea ce li se întâmplă oamenilor singuri şi deprimaţi.
Aţi rămâne surprinşi dacă v-aş spune că există un mic secret al fericirii? Există aşa ceva? Da! Numele lui este serotonina şi se recomandă a fi hormonul fericirii. De unde atâta îndrăzneală la un hormon? Simplu: pentru că serotonina este hormonul care răspunde de starea de bine, de calm, de linişte din organismul nostru.
Studiile medicale au arătat că bărbaţii sunt mult mai avantajaţi decât femeile din acest punct de vedere, creierul lor producând cu aproximativ 50% mai multă serotonină. Ce norocoşi, nu-i aşa? În plus, la femei se mai adaugă şi alţi câţiva factori care pot determina scăderea serotoninei. Mă refer la menstruaţie, naştere, menopauză, perioade care apar în viaţa oricărei femei.
Un rol mai mult decât esenţial în reglarea secreţiei de serotonină îl au complexul vitaminic B şi Magneziul. Le puteţi lua atât din suplimentele prescrise de medic cât şi din alimente – lapte, brânză de vaci, peşte, soia, fasole uscată (vitamina B), nuci, cereale integrale, fructe uscate, legume, produse lactate.
“Dacă îţi doreşti să întâlneşti pe cineva care să repare situaţiile neplăcute din viaţa ta, care să îţi aducă bucurie, în ciuda a tot ceea ce spune sau ce crede restul lumii, uită-te în oglindă şi rosteşte acest cuvânt magic: Bună!” – Richard Bach
…”suntem în luna iubirii”… , deci după ce scăpăm urmează Luna Femeii, apoi Luna Florilor, apoi Luna Cireșelor, toate durează o lună… Atunci, bine!
…da… viata noastra este o multitudine de… luni – mai mult sau mai putin “vii”