Mere, pere, banane, caise, mandarine, prune, varză, morcovi, ceapă, usturoi – toată lumea cunoaşte aceste fructe şi legume, pentru că sunt comune şi mai uşor de utilizat. Ştiaţi cu siguranţă că în lume există anumite fructe şi legume mai puţin obişnuite, cu un aspect ciudat care numai la degustare nu te îmbie. În continuare am să vă prezint câteva.
3…2….1…Start!
Vânăta albă – culoarea tradiţională a vinetei a fost schimbată în alb de un expert al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Vidra. Dr. Mihai Tudor este cel care, după ani de ameliorări şi hibridări, a reuşit să transforme o vânătă obişnuită într-una care, la coacere, are culoare albă ca porţelanul.
Mai mult, pulpa vinetei albe este mai densă decât cea a vinetei tradiţionale. În ciuda acestui amănunt, cumpărătorii români se feresc de aceste vinete noi, deşi ele sunt excelente pentru consum şi schimbă un pic aspectul farfuriei.
Roşia neagră a fost obţinută de cercetătorii din Israel. Comenzile de la restaurante au venit rapid, turiştii fiind tentaţi să încerce noua legumă. Experţii israelieni au demonstrat că roşia neagră produsă de ei are mai multă vitamina C şi calităţi antioxidante mai puternice decât roşia obişnuită.
Există şi roşii care, la coacere, au şi alte culori ciudate – purpuriu, verde sau chiar galben. Diferenţa nu este doar una de culoare. Roşiile galbene, de pildă, conţin mai puţină vitamina C şi mai puţin licopen, o substanţă extrem de benefică pentru organism, care luptă împotriva radicalilor liberi şi are rolul de a preveni oxidarea colesterolului.
Totuşi, aceste roşii “exotice” conţin foartă multă niacină, o substanţă folosită în medicină pentru ameliorarea durerilor de cap şi în tratarea depresiilor, dar şi pentru dermatite şi pentru scăderea nivelului de colesterol.
Orezul interzis – originar din China, orezul interzis este una dintre speciile de orez negru. Atunci când este gătit, culoarea lui se transformă într-un grena închis, iar aroma este similară celei a orezului brun. Partea cea mai importantă legată de acest orez constă în faptul că este foarte nutritiv. Este bogat în antocianină (un antioxidant puternic), vitamina B, vitamina E, calciu, magneziu, fier şi zinc, crezându-se că numele îi vine de la faptul că, în urmă cu mult timp, doar membrii familiei imperiale îl consumau (supuşii nu aveau voie).
Ridichea pepene – aceasta este o legumă care ajunge aproximativ de mărimea unei mingi de baseball şi, aşa cum sugerează şi numele, seamăna cu un pepene în miniatură, având coaja verde şi un miez suculent, de un roz aprins. Toate ridichile sunt bogate în acid ascorbic, acid folic şi potasiu, fiind o sursă bună şi de calciu, magneziu şi cupru.
Ardeii ciocolatii – aşa cum indică şi denumirea lor, atunci cand se coc, aceşti ardei ajung sa fie ciocolatii, coaja fiind de un maro închis, iar pulpa roşiatică. Sunt foarte dulci, pot fi utilizaţi la multe preparate culinare si sunt consideraţi o delicatesă în SUA.Cartof dulce mov – nici bine nu ne-am obişnuit cu prezenţa cartofilor dulci în hipermarketuri, că deja trebuie să-i facem loc cartofului dulce mov, o specie foarte bizară, originară din Japonia. Cartoful dulce mov are un îinveliş de cartof obişnuit, abia când îl cureţi observi culoarea surprinzătoare.
Cei care au mâncat cartof dulce mov susţin că acesta este foarte gustos, dar şi sănătos – conţine vitaminele A şi C.
Conopida Romanesco – Romanesco este fratele ciudat al conopidei şi vărul lui broccoli. În Anglia, Romanesco este considerat a fi broccoli, în Franţa i se spune varză, iar nemţii şi polonezii consideră că este o conopidă.Romanesco este o legumă foarte sănătoasă, în ciuda aspectului mai puţin atrăgător.
Fructul urât – Fructul urât are toate calităţile pentru a se număra printre cele mai ciudate fructe din lume. Cine ar vrea să mănânce ceva ce seamănă cu o portocală decolorată şi uscată, plină de pete? În ciuda aspectului neprietenos, fructul urât ascunde în interior un fruct foarte gustos, care arată şi bine.
Asadar, îndrăzniţi! Dacă privirea nu vă îmbie, gustul, sigur o va face.
Poftă bună!