Dozele mari de vitamina D ajuta la recuperarea bolnavilor de tuberculoza

Zeci de ani, inainte ca antibioticele sa devine disponibile pe scara larga, bolnavii de tuberculoza erau tratati cu ajutorul soarelui, cand pacientii erau trimisi in muntii Elvetiei. Acum, pentru prima data, oamenii de stiinta au demonstrat cum si de ce helioterapia are un efect atat de benefic.

Un studiu condus de cercetatori de la Queen Mary, University of London, a aratat ca dozele mari de vitamina D, administrate complementar antibioterapiei, ajuta recuperarea mai rapida a pacientilor cu tuberculoza.

Cercetarea va fi publicata saptamana aceasta in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) si este prima care sa investigheze efectele vitaminei D asupra raspunsului imun al pacientilor care primesc tratament pentru o boala infectioasa. Descoperirile indica faptul ca dozele mari de vitamina D pot sa atenueze raspunsul inflamator al organismului la boala infectioasa, permitand o recuperare mai rapida a pacientilor, cu leziuni mai reduse la nivel pulmonar.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca  bacteria responsabila de aparitia tuberculozei (Mycobacterim tuberculosis) dispare din sputa eliminata de pacientii tratati cu vitamina D, avand nevoie de 23 de zile, comparat cu cele 36 necesara pacientilor care nu au primit vitamina.

Oamenii de stiinta spun ca este prea devreme sa inceapa sa recomande doze mari de vitamina D tuturor bolnavilor de tuberculoza, fiind nevoie de mai multe cercetari in aceasta privinta.

 

Sursa: Science Daily, High Doses of Vitamin D Help Tuberculosis Patients Recover More Quickly

Acest articol a fost publicat în Noutati și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− cinci = 0

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>