Revenim cu un subiect extrem de controversat: banii.
Avem sau nu avem nevoie de ei… importanţa lor este relativă. Istoria banilor ne arată că ei sunt folosiţi ca un mediu de schimb pentru comerţ. Deasemenea ei pot fi număraţi cu uşurinţă şi ne permit să atribuim produselor o valoare clară.
Până în urmă cu ceva vreme, banii existau exclusiv sub forma monedelor şi asta pentru că o monedă conţinea o cantitate exactă de metal, precum aur sau argint, cu o valoare cunoscută, valoarea lor fiind garantată de metalul preţios pe care îl conţin.
Primele monede au apărut în Asia Mică, în urmă cu aproximativ 2 600 de ani.
Pe măsură ce comerţul s-a intensificat, era nevoie de tot mai mulţi bani ca mediu de schimb. Prin urmare, băncile şi guvernele au început să emită bancnote.
- Aduce ghinion sa ridici o monedă de jos dacă are pajura în sus (stema).
- Aduce noroc să porţi la tine o monedă gaurită, să arunci o monedă într-o fântână, să găseşti o monedă în ploaie, să ţii un borcan cu bănuţi în bucătărie.
- Aduce ghinion să ai monede în ambele buzunare.
- Aduce ghinion să dăruieşti cuiva un portofel fără nici o monedă în el.
- E bine să te prindă Anul Nou cu bani în buzunar.
Nu caut bani şi n-am iubiri de dus,
Nici cu prieteni a mă ţine,
Mi-ajunge cerul cel de sus
Şi drumul de sub mine. – poezie de Robert Louis Stevenson
Mitologie. Obiceiul vechi românesc de a pune bani pe ochii mortului provine din mitologia Greciei Antice. În perioada antică mortului i se puneau bani pentru a putea plăti pe Charon, luntrașul lui Hades. El îi trecea pe cei proaspăt morți peste râul Acheron dacă își puteau plăti călătoria. În Grecia Antică, cadavrelor le era adesea pusă o monedă sub limbă pentru a putea plăti luntrașului Charon. Cei care nu puteau plăti aveau de pribegit o sută de ani pe malurile râului Acheron.
Susţinem că banii nu aduc fericirea, cel putin 90% dintre noi. Cert este că oricât de neînsemnaţi ar fi în scara noastră de valori, ne sunt necesari pentru a vieţuii.
Totodată, mai ieri am citit un mesaj, pe care sigur l-aţi mai auzit: “ Pasiunile nu îți plătesc facturile”.
Numai bine!