Ploaia a început să se joace cu noi de bună dimineaţa. E un fel de „v-aţi ascunselea” şi noi nu vrem sa fim găsiţi.
Citeam dimineaţă printre rânduri un fragment destul de interesant. Câteva cuvinte care exprimă o nebănuită asociere între fericire şi ploaie. Suna cam aşa: “E octombrie, draga mea! Nu ştiai că fluturii de ploaie te caută?”. Da, ştiu, nu suntem în octombrie, dar „fluturi de ploaie”? Nemaipomenit.
Ploaia se formează când diferite picături de apă din nori cad pe suprafața Pamântului în formă lichidă. Nu toată ploaia ajunge în sol. Unele picături de apă se evaporă în timpul căderii și nu mai ajung în pământ. Acest fenomen este mai ales întâlnit în zonele deșertice și se numeşte virga.
Popular, ploaia mai este denumită bură dacă picăturile sunt fine și multe și este descrisă ca fiind torențială atunci când picăturile de apă sunt mari, multe și cad cu repeziciune.
Ştiai că mirosul de după ploaie are o anume denumire? Mirosul/parfumul pe care îl simţi după ploaie se numeşte petrichor sau geosmin.
Omul influențează permanent fenomenele meteorologice, inclusiv ploaia. Ploaia poate fi indusă ca urmare a reacțiilor chimice produse de gazele din atmosferă și gazele poluante produse în timpul activităților umane, uneori cu efecte dramatice. Pentru că activitatea poluantă este mult mai mare în timpul sfârșitului de săptămână decât în timpul zilelor lucrătoare, în zona coastelor estice ale Americii sunt cu 22% mai multe șanse de ploaie în timpul zilei de sâmbătă decât în timpul zilei de luni.
„Ploaia ne cade în braţe, ne sărută şi ne părăseşte. Frumuseţea ploii stă în caracterul ei imprevizibil. De fiecare dată, atingerea ei mă surprinde, mi se face pielea de găină. Nu va fi nici un divorţ. Soţie credincioasă, ploaia e cu noi pretutindeni. La capătul zilelor, o regăsim în picăturile din perfuzia de la spital.”(Martin Page)
Ploaia ne mângâie, ne iubeşte şi ne ţine de urât în diminetile de vară. Preţuiţi-o!!!
Sau, cu voia Dvs.:
http://ciprianpseudolirice.wordpress.com/2012/05/16/dansul-picaturilor-de-ploaie/