Sindromul cladirii bolnave este un fenomen putin inteles pana in acest moment. El cauzeaza locuitorilor unei cladiri simptome care dispar la scurt timp dupa parasirea cladirii.
Simptomele includ ameteala, dureri de cap, senzatie de greata, oboseala extrema, iritatia nasului, ochilor si gatului si inflamatii ale pielii. Simptomele apar singure sau asociate, si, de cele mai multe ori, se amelioreaza sau dispar imediat dupa parasirea cladirii.
Factorii care determina semnele clinice ale sindromului cladirii bolnave inca nu sunt pe deplin cunoscuti. Este cert, insa, ca acest sindrom apare in cladiri bine izolate, cu un sistem de ventilatie si incalzire centralizat. Se presupune ca ar fi vinovati vaporii de substante chimice folosite la curatarea spatiilor de birou, praf si fibre din mochete sau spori de mucegai care se dezvolta foarte bine in orice spatiu umed si insuficient aerisit, potrivit Enciclopediei de Sanatate Publica.
Pe langa sindromul cladirii bolnave, au mai fost descrise o serie de boli care a caror incidenta a fost legata de cladirile de birouri. Aceste boli pot fi diagnosticate foarte usor, avand o etiologie clara: bacterii, substante toxice, acarieni sau miceti. The New England Journal of Medicine a publicat un tabel cu bolile care pot fi intalnite in spatiul de lucru.
Ce putem face pentru a imbunatati calitatea aerului din birou?
- incercati sa pastrati spatiul interior bine aerisit
- renuntati sa mai fumati in casa sau birou
- utilizati cat mai putine uleiuri volatile
- mentineti curatenia pentru a scapa de alergeni (praf, polen)
- folositi plante care absorb substantele nocive din aer
Iata o lista de plante care contribuie la purificarea aerului dintr-o incapere:
- ficusul
- palmierul
- iedera
- feriga
- copacul dragon