Suplimentele de Zinc reduc esecurile tratamentelor antibiotice in infectiile severe la copii

Medicul Shinjini Bhatnagar, impreuna cu colegii lui de la “All India Institute of Medical Sciences” din New Delhi si “Translational Health Science and Technology Institute” din Gurgaon, Haryana, India, au publicat in data de 31 mai 2012 in editia online Lancet si in data de 02.iunie 2012 in cel tiparit, un studiu aleatoriu, placebo dublu orb, in care copiii cu infectii bacteriene severe, care primesc impreuna cu tratamentul antibiotic standard si o doza de Zinc, au mai multe sanse ca tratamentul sa aiba succes.

Autorii precizeaza ca tratamentele pediatrice actuale pentru cazurile de infectii severe, sunt mai putin decat optime. In ciuda progreselor in tratamentul antimicrobian, rezultatele raman slabe. Dezvoltarea unor tratamente ieftine si accesibile care sa mareasca rezultatele cu reducerea mortalitatii este importanta, spune Shinjini Bhatnaga, de la Institutul de Stiinte Medicale Indiene New Delhi.

Pentru a cuantifica efectul suplimentarii Zincului in cresterea succesului tratamentului cu antibiotice, Dr. Bhatnager au monitorizat copii cu varste cuprinse intre 7 si 120 de zile, de la 3 spitale din New-Delhi, intre anii 2005 si 2008, cu privire la : convulsii, respiratie accelerata, si alte semne ale infectiilor bacteriene severe. Ei au definit aleatoriu un grup de 700 de pacienti care au primit zilnic Zinc sau placebo, ca adjuvant al curei cu antibiotic (ampicilina, cefalosporine de generatia a-III-a). Concluzia studiului a fost ca riscul de esec al tratamentului s-a redus cu 40% la pacientii care au primit suplimentul de Zinc, comparativ cu cei care au primit medicatia placebo.

Mecanismul raspunzator pentru efectul pe care suplimentarea cu Zinc a tratamentului antibiotic il are in influentarea rezultatului tratamentului este necunoscut si necesita

cercetari ulterioare, insa este clar ca beneficiile clinice in cazurile de diaree si pneumonie la copii cu varste de pana in 5 ani si probabil in alte infectii severe ale copiilor mici sugereaza o aplicabilitate larga a Zincului in terapia antibiotica.

Bibliografie : Joe Barber Jr, PhD – Zinc Plus Antibiotic Reduces Treatment Failure in Infants, Lancet. May 31, 2012

Acest articol a fost publicat în Articole medicale și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


3 + = doisprezece

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>