Trăim într-o lume în continuă schimbare şi când am văzut prima dată fructul despre care vă voi povesti, am spus că este un „joc de imagine”. Ulterior am presupus că, omul inventiv din fire, a umblat puţin la construcţia genetică a căpşunelui, şi a venit cu noutatea: capsnanasul.
Totuşi, fructul nostru, este cât se poate de… nemodificat.
Arată ca o căpşună, dar este alb cu seminţe roşii şi gust de ananas. “Capsnanasul” (sau ceea ce în engleză poartă numele de “pineberry”) este originar din America de Sud şi este încadrat la categoria produselor de lux.
Fiind pe cale de dispariţie (2003), a fost salvat de fermierii olandezi, iar acum poate fi cumpărat în principal din Waitrose. Crescute în sere, aceste specialităţi ale verii sunt verzi când sunt crude şi se albesc când se coc. Dimensiunile lor variază între 15-22 mm, fiind puţin mai micuţe decât căpşunii.
Ca şi prezenţă în reţetele de dulciuri şi prăjituri, aş merge pe principiul “imagine ciudată, gust bun”. Dacă ne gândim că ceea ce ne fascinează la căpşuni este mirosul lor perfect, ce ne duce cu gândul la momentele frumoase din copilărie, căpşuna-ananasul poate fi paşaportul avangardist, al fructelor de azi, spre altceva.
Alb cu roşu, forma de inimioară… nu-i aşa că, parcă au fost special găsite pentru Ziua Îndrăgostiţilor?
Disponibilitatea pe piaţă este limitată (câteva săptămâni din an) şi pe puţine pieţe din Europa. 125 de grame din gustosul fruct se vând cu preţuri între 3 – 4.5 euro.