Trandafirii roşii, roz, galbeni, albi… curcubeu de culori! Plăcere nesabuită, retinei! Fiecare culoare cu semnificaţia ei. O încărcătură oferită de expeditor, resimţită de către destinatar.
Atunci.
Am visat mereu să primesc, în dar, un trandafir…albastru. Se spune că dacă îţi doreşti suficient de mult ceva, toate legile universului vor gravita în acea direcţie. Şi au gravitat! Trandafir albastru, bine m-ai găsit!
Şi ce dacă era colorat artificial? Şiroi, culoarea părăsea floarea, lăsând-o goală. Şi ce dacă s-a ofilit chiar în ziua respectivă? Doar era ceea ce îmi dorisem deja de o vreme… Intenţia a contat. Persoana a contat. Şi acele momente liniştite.
Acum.
În lumea vie, un pigment este o substanţă naturală de o anumită culoare, care este produsă de celulele organismului şi care colorează ţesuturile. Spre exemplu culoarea pielii, ochilor şi părului oamenilor este dată de cantităţi mai mari sau mai mici din pigmentul numit melanină.
În lumea plantelor, numai pigmentul delphinidin conferă culoarea albastră. Florile în care pigmentul acesta poate fi prezent în mod natural pot prezenta petale albastre, precum este cazul la panseluţe, petunii sau albăstrele. Dar trandafirul, garoafa, crizantemele şi gerberele nu pot conţine acest pigment în mod natural, aşadar nu pot fi albastre.
În 1840, Societăţile de Horticultură din Marea Britanie şi Belgia ofereau un premiu de 500.000 de franci celui care care va produce pentru prima dată trandafiri cu adevărat albaştri, căutare denumită metaphoric: Sfântul Graal al horticulturii.
Provocarea a fost “rezolvată” în anul 2009 de către compania japoneză Suntory şi compania australiană Florigene, după aproximativ 20 ani de eforturi, reuşind să producă prin inginerie genetică primii trandafiri de un albastru pur.
Un trandafir albastru a fost mult timp sinonim cu un ţel de neatins, de la dragostea neîmpărtăşită din folclorul chinezesc la conotaţiile erei victoriene care îl utilizau ca simbol pentru căutarea imposibilului.
Asadar ce nu poate natura, a reuşit omul, demonstrând încă o dată că perseverenţa dărâmă şi cel mai înalt zid de imposibilităţi.