Că se împlinesc sau nu, credem în ele sau doar ne amuzăm pe seama lor, superstiţiile fac parte din viaţa noastră.
Trecerea într-un nou an semnifică, pe toate meridianele pământului, reînnoirea şi renaşterea, prin urmare este firesc ca o astfel de perspectivă să dea naştere unor credinţe legate de aproape tot ceea ce se întâmplă în acea zi.
- Acel obiect pe care îl ai în mâna de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după ora 12 va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine.
- E bine să nu te găsească Anul Nou cu datorii, altfel vei avea datorii tot anul.
- E bine sa nu dai bani pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare si datorii tot anul.
- Nu trebuie să arunci nimic din casă în prima zi de an nou, nici măcar gunoiul! E bine că ceva sau cineva să intre în casă în prima zi din Anul Nou, nu să iasă!
- Este bine să porţi haine noi pe 1 ianuarie şi ceva de culoare roşie, de Revelion.
- Vâscul: este considerat aducător de noroc de aceea este bine să avem pe masă în noaptea de Revelion măcar o crenguţă de vâsc.
- Sărutul cuplurilor sub vâsc este simbolul prieteniei şi statorniciei, dar şi al păcii şi bucuriei.
- Pentru Noaptea dintre ani, nu se găteşte mâncare din carne de pasăre, deoarece aşa cum găina scormoneşte în pământ şi-l împrăştie, tot aşa se risipesc norocul şi bunăstarea casei.
- Nu plânge pe 1 ianuarie şi evită să spargi vreun obiect.
- Dacă o fată se scoală în prima zi a anului şi priveşte pe fereastra dormitorului şi vede un bărbat trecând, se va mărita până la sfârşitul anului.
- Mâncaţi peşte. Peştele, strugurii, rodiile şi lintea aduc bogăţie şi belşug în casă, tocmai de aceea nu trebuie să vă lipsească de pe masa de Revelion.
- Doar pahare cu soţ. Aruncaţi din casă, după miezul nopţii, toate paharele şi farfuriile desperecheate.
- Spaniolii sunt şi ei destul de superstiţioşi. Un obicei de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, ele fiind dorinţe pentru fiecare lună a anului următor.
- În Scoţia, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care apoi sunt lăsate să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis sa vină.
- …nu spălaţi nimic în prima zi a noului an.
- …e semn rău dacă strănuţi în noaptea de Anul Nou.
- …Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.
- …nu înjuraţi şi nu folosiţi cuvinte urâte în ajun de An Nou.
- …lasaţi uşa, geamul, dulapurile deschise în noaptea de Anul Nou.
- Fă zgomot. Oamenii cred că necuratul şi ajutoarele sale urăsc zgomotul şi sunetele puternice. Aşa că sperie duhurile rele făcând cât mai mult zgomot în noaptea de Anul Nou.
- Dansul în aer liber. Dacă vremea de afară o permite, dansează în aer liber, mai ales în jurul unui copac în prima zi a anului. Îţi va aduce noroc în dragoste, prosperitate şi sănătate.
- Dorinţa pusă la miezul nopţii de Revelion are toate şansele să se împlinească.
Fie că suntem persoane superstiţioase, fie că citim despre tradiţii şi obiceiuri din pură curiozitate, toţi ne dorim ceva mai mult de la anul ce vine.
An Nou Fericit!