Chiar dacă este iarnă, nivelul radiaţiilor UV este la fel de crescut ca pe timp de vară. Mai mult, dacă este prezentă zăpada, nivelul radiaţiilor poate fi chiar mai mare, datorită fenomenului de reflexie
Utilizarea produselor de protecţie solară ne poate scuti de îmbătrânirea prematură a pielii, apariţia telangiectaziilor (venişoare în formă de pânză de păianjen – apar cu precădere pe faţă), apariţia pistruilor, apariţia pe faţă a umflăturilorşi, nu în ultimul rând, ne protejează împotriva cancerului de piele.
Nu uitaţi de protecţia buzelor! Buzele sunt sensibile şi se pot crăpa uşor, devenind dureroase. Recomandăm utilizarea unui balsam de buze cu SPF 30.
Probabil majoritatea dintre voi aţi experimentat cât de obositor pentru ochi este mersul prin zăpadă în timp ce e şi soare. Purtarea ochelarilor de soare ne poate scuti de acest disconfort şi ne protejează de razele soarelui. Recomandăm utilizarea ochelarilor certificaţi în acest sens. Ochelarii care nu sunt certificaţi şi au doar inscripţia aceea “anti-UV” pot face mai mult rău.
O piele hidratată este mult mai sănătoasă şi gata să reziste factorilor dăunători. Datorită vântului şi frigului pielea se usucă mai repede, ceea ce o face mult mai vulnerabilă în faţa factorilor nocivi. De asemenea, şi căldura excesivă din cameră poate cauza uscarea pielii. Pentru a evita acest lucru menţineţi temperatura interioară între 22-24°C. Produsul hidratant (de obicei, cremă) se va aplica în fiecare dimineaţă şi după fiecare spălare. Nu uitaţi să alegeţi produsul în fucţie de tipul vostru de piele.
Radiaţiile UV trec fără probleme de nori, ceea ce înseamnă că nivelul lor este acelaşi ca pe timp de vară. Studiile arată că peste 80% din radiaţiile UV sunt capabile să penetreze şi cel mai gros strat de nori.
Stabiliţi-vă o rutină zilnică în ceea ce priveşte protecţia solară indiferent de anotimp şi de vremea de afară. Amitiţi-vă că nocivitatea razelor solare este cumulativă, astfel încât fiecare zi contează.
În perioada de iarnă majoritatea mergem la munte. Trebuie să ştim că intensitatea radiaţiilor UV creşte cu 4% la fiecare 1.000 m, ceea ce înseamnă că la o altitudine mare şi riscul de daune asupra pielii este mai mare. La acest risc sunt expuşi în special schiorii, snowboarderii şi salvamontiştii. De aceea, dacă mergeţi la munte la altitudini mari, sfatul meu este să folosiţi produse cu factor de protecţie, ochelari de soare, îmbrăcăminte adecvată pentru a vă proteja cât mai eficient de radiaţiile UV. ( text parţial luat din articolul – http://farmacistul.com/5-sfaturi-referitoare-la-protectia-solara-pe-timp-de-iarna/ )
Desigur că soarele este esenţial pentru viaţă. Acesta furnizează căldură, are rol antidepresiv şi previne rahitismul – deficitul de Vitamina D ce împiedică procesul de creştere şi dezvoltare normală a oaselor. În doar 10 minute de expunere la soare în mod regulat, vitamina D este sintetizată pentru sănătatea întregului organism. Cu toate astea, cum am explicat şi mai sus, expunerea neprotejată la soare poate fi periculoasă.
Radiaţiile (razele) UV reprezintă 5% din spectrul solar, dar sunt foarte puternice. Acestea sunt de 3 feluri: UVA, UVB şi UVC. Razele UVC sunt oprite de stratul de ozon, însă razele UVA şi UVB ajung la nivelul pământului.
Radiaţiile UVA (A – de la alergii) – Pielea este expusă de aproximativ 20 de ori mai mult la UVA decât la UVB. Acestea reprezintă 95% din razele UV de la suprafaţa pământului. Sunt prezente şi pe timp noros, de la răsăritul până la apusul soarelui, iarna şi vara.
UVA-urile pătrund mai adânc în piele până la celulele dermului. Ele degradează pielea, accelerează îmbătranirea prematură şi pot provoca alergii solare (lucita estivala benigna), fotosensibilizări şi hiperpigmentări.
Radiaţiile UVB (B- de la bronz) – Razele UVB ating epidermul, partea de la suprafaţa pielii. Acestea stimulează bronzul însă în cazul unei expuneri îndelungate, pot provoca arsuri solare şi insolaţii.
Razele UVB si UVA pot declanşa degradări în interiorul celulelor şi pot provoca:
- Modificarea ADN-ului ce duce la apariţia aluniţelor şi riscul de cancer al pielii;
- Îmbătrânirea fotoindusă a pielii;
- Elastina și colagenul din piele sunt alterate cauzând apariţia ridurilor şi a petelor pigmentare;
Razele UV pot fi reflectate de zapada, apa marii in miscare, iarba si nisip.
Razele UV sunt măsurate de 2 indici de eficacitate a protectiei oferite de un produs solar:
- Pentru razele UVB: exista SPF (Sun Protection Factor) – Index 50+ este maximul de protectie conform Normelor Europene in vigoare.
- Pentru razele UVA: exista PPD (Persistent Pigment Darkening) – Index de eficacitate a protectiei oferite de un produs de protectie solara, impotriva razelor UVA. Maximul este de 42, conform Normelor Europene.
(text parţial luat din articolul http://www.protectiasolara.ro/despre-protectia-solara/ )
Pentru a şti cât putem sta la soare este necesar să cunoaştem fototipul fiecăruia dintre noi şi intensitatea razelor UV asupra noastră. Fototipurile reprezintă un mod de caracterizare a indivizilor în funcţie de fotosensibilitate. Astfel fiecare individ are o sensibilitate diferită la razele ultraviolete. Este foarte important ca o persoană să-şi cunoscă fototipul, de aceasta depinzând alegerea corectă a protecţiei solare.
Există şapte tipuri de fototipuri:
fototipul 0 – este specific personelor care nu se pot bronza (albinoşii); fototipul 1 – caracterizeză persoanele care se ard dar nu se bronzează (roscaţii şi blonzii pal); fototipul 2 – îi defineste pe cei care se ard mereu si se bronzează cu dificultate (blonzii cu ochii deschişi la culoare); fototipul 3 – se referă la cei care se ard, dar în final se bronzează bine (şateni cu culoarea ochilor deschişi sau negri); fototipul 4 – îi caracterizează pe cei care se bronzează şi nu se ard niciodată (bruneţii cu ochii închişi la culoare şi pielea mată); fototipul 5 – cuprinde asiaticii cu pielea mată , mediteraneenii şi metişii; fototipul 6 – cuprinde doar negrii, care nu se ard niciodată;
E bine de ştiut că radiațiile împrăștiate sunt prezente chiar când stăm la umbră. Sunt înșelătoare dacă cerul este înnorat şi bate vântul, deoarece organismul nu ne alarmează, dar radiațiile UV pot fi semnificative.
Care este cea mai eficientă cremă protectoare?
Conţine filtre protectoare fizice şi chimice, pentru o protecţie ridicată şi optimă. Filtrele fizice de cele mai multe ori conţin minerale ca oxidul de zink, dioxidul de titan, care resping radiaţiile nocive, razele ultraviolete. Filtrele chimice sunt cele care absorb razele ultraviolete la suprafata pielii. Să alegem creme protectoare care sunt rezistente la apă. Este important să aplicăm loţiunea de protectie cu cel putin 20-30 de minute înainte de a ieşi din casă si să repetăm acelasi lucru de mai multe ori atunci când înnotăm. Să folosim produsele de protecţie solară din abundenţă pentru a evita arsurile şi alte efecte dăunătoare ale razelor ultraviolete. Dacă pielea totuşi se înroşeşte sau se arde să utilizăm creme calmante, hidratante.
În 1997 Kurt Vonnegutspunea: „ Folosiţi creme protectoare!”
Recomandarea noastră este aceeaşi. Să folosim creme protectoare de calitate, de încredere, ca să putem bucura razele benefice ale soarelui în timpul concediilor şi vacanţelor. (text parţial luat din articolul http://www.eventuspharma.ro/articole/protecie-solar-pentru-cei-ndrgostii-de-soare-iarna-vara-34 )
Protecţie solară, pentru cei îndrăgostiţi de soare! Iarna-vara!