Cercetarile recente sustin capacitatea unor agenti pe baza de plante, administrati pe cale orala sau aplicati local, de a preveni arsurile solare şi de a limita daunele cauzate de expunerea excesiva la ultraviolete (UV). Produsele naturale cu proprietati protective sunt descrise în articolul publicat în revista Terapii Alternative şi Complementare de Mary Ann Liebert. Articolul este disponibil gratuit pe site-ul http://www.liebertpub.com/act.
Articolul identifica în mod specific o anumita specie de feriga (Phlebodium aureum sau Polypodium leucatomos) si ginsengul (Panax ginseng) ca produse pe baza de plante care, atunci când sunt luate pe cale orala, pot reduce efectele negative ale expunerii la UV – cancer de piele şi afectarea functiei sistemului imunitar. Doze orale suficient de mari si aplicarea locala de ceai verde (Camellia sinensis) pot oferi deasemenea protectie.
Ce este mult mai puţin demonstrat este potenţialul unei ciuperci, Cordyceps sinensis, de a avea aceasta capacitate protectiva. Astfel, propolisul şi proanthocyanidins (din Pinus maritima sau Vitis vinifera) au capacitatea, atunci cand sunt administrate local, de a preveni arsurile solare si toxicitatea legata de UV.
In studiu s-a descoperit ca aplicarea locala a unei creme care contine 10% ceai verde, combinata cu extract de ceai verde de 300 mg de doua ori pe zi, imbunatateste elasticitatea pielii.
Este nevoie de mai multe cercetari, dar se pare ca produsele naturale au capacitati promitatoare de protectie solara.