Compania farmaceutică olandeză uniQure a anunţat, luni, că va lansa pe piaţă, în vara anului 2013, primul medicament genic aprobat în Europa, susţinând, totodată, că se aşteaptă la o dezvoltare importantă a acestui tip de tratament în viitor.
Aprobat pe 25 octombrie de Comisia Europeană, medicamentul Glybera este destinat tratării deficitului de lipoproteine lipaza (LPLD), o boală rară a metabolismului. El va fi primul tratament genic aprobat spre vânzare în Europa şi în America de Nord, afirmă reprezentanţii companiei uniQure.
“Acum că Glybera a fost aprobat, credem că terapia genică se află în zorii unei perioade de creştere rapidă, asemănătoare cu dezvoltarea pieţei anticorpilor din deceniul precedent”, a declarat directorul general al companiei olandeze, Jörn Aldag, într-un comunicat.
“Primele vânzări ale medicamentului Glybera sunt aşteptate pentru vara anului 2013″, au afirmat reprezentanţii aceleiaşi companii.
Firma olandeză susţine că lucrează în prezent la o serie de medicamente genice pentru a vindeca hemofilia de tipul B şi maladia Parkinson.
Terapia genică – ce şi-a făcut intrarea pe scena medicală spre sfârşitul anilor ’90 – constă în inserarea în genom a unei copii normale a genei care lipseşte.
Cercetările au avut până în prezent puţin succes, tratamentele declanşând uneori reacţii neaşteptate din partea sistemului imunitar.
Aceste tratamente au întâmpinat încă de la bun început dificultăţi în obţinerea aprobărilor de la autorităţile de reglementare din Occident, însă un medicament de acest tip, creat pentru a lupta contra mai multor tipuri de cancer, a fost aprobat în China în anul 2003.
Glybera vindecă LPLD, o boală care afectează 1-2 persoane dintr-un milion şi afectează capacitatea de a metaboliza anumite particule de grăsime din sânge.
Sursa: Mediafax