Se cunoaste faptul ca graviditatea ofera un motiv bun pentru a sta si a ridica talpile in sus. Timpurile s-au schimbat, insa, pentru o femeie gravida sanatoasa.
Departamentul de stat American pentru Sanatate si Servicii Umane le recomanda femeilor gravide sanatoase cel putin 2 ore si jumatate de exercitii aerobice in fiecare saptamana. Aceasta inseamna ca majoritatea femeilor gravide ar trebui sa incerce sa practice aproximativ 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau dansul.
De ce exercitiile sunt bune pentru dumnevoastra:
Pe scurt, exercitiile fizice ne fac sa ne simtim mai bine atat fizic cat si emotional, caloriile arse prevenind cresterea excesiva in greutate. Persoanele care practica aceste exercitii in mod regulat vor avea muschii mai dezvoltati, oasele si incheieturile mai puternice. In timp, beneficiile miscarii fizice, pentru toate persoanele, sunt si mai impresionante: risc scazut de moarte prematura, de boli cardiovasculare sau alte maladii majore.
Penru femeile insarcinate, exercitiile vin si cu alte beneficii, cum ar fi de exemplu scaderea incidentei diabetului gestational, care se dezvolta in timpul sarcinii. Pentru gravidele care deja au diabet gestational, miscarile fizice regulate, corelate cu un regim alimentar sanatos ajuta mult la controlul bolii. Exercitiile pot sa elibereze stressul, rezistenta necesara organismului pentru travaliu si nastere crescand deasemenea, iar perioada postpartum a femeilor care au facut miscare in timul gravidiei fiind mult usurata.
Inainte de a incepe:
Inainte de a va arunca la “maraton”, va trebui sa vorbiti cu medicul dumneavoastra, pentru ca nu toate gravidele pot sa faca sport, mai ales daca exista un risc de nastere prematura sau daca acestea au o suferinta majora a inimii sau plamanilor. Asa ca, mai bine consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe exercitiile fizice!
Urmatorul pas este acela de a hotara care sunt miscarile pe care le veti efectua. Alegeti-le pe cele care va vor face placere, mai ales. Ati putea de exemplu sa incercati “mersul vioi” timp de 30 de minute sau mai mult, acesta fiind un mod excelent de a face miscare fara a va abona la sali de sport sau a cumpara echipament special. Ati putea sa alergati sau sa faceti drumetii sau chiar sa dansati, daca va face placere. Inotul este un alt sport recomandat pentru tinerele gravide, deoarece apa suporta o buna parte a greutatii corpului aflat in crestere si totodata opune rezistenta care va creste pulsul in timpul miscarii. Ati putea sa cautati cursuri de yoga sau aerobic special concepute pentru femeile gravide. Si, daca nu va limitati la un singur tip de miscare, veti fi in permanenta motivata pentru a continua exercitiile in timpul perioadei de gravidie, eventual chiar si dupa aceasta .
Sportul pe care il veti face va trebui ales cu grija, pentru a ocoli activitatile care cresc riscul de accidentare, cum ar fi calaria sau ski-ul. In aceasta perioada va trebui sa va feriti de sporturi in care exista posibilitatea de a fi lovite in burta, cum ar fi hocheiul, boxul, sau fotbalul. Mai ales dupa luna a treia, va trebui sa evitati sporturile in care trebuie sa va intindeti pe spate, acest tip de miscare restrictionand fluxul sangvin catre uter, punand in pericol, astfel, viata fatului. In final, nu faceti scufundari, acest sport putand produce bule de gaz periculoase pentru sistemul circulator al fatului.
Cand faceti exerciti fizice, urmariti-va cu grija corpul. Nu exagerati, incercati sa graduati efortul. Daca apar probleme serioase, cum ar fi sangerari vaginale, ameteli, dureri de cap, dureri in piept, incetinirea miscarilor fetale sau contractii, opriti-va si consultati medicul imediat.
Cum putina precautie, puteti sa atingeti sau sa mentineti un nivel de forma care va va face sa va simtiti puternica, sa va simtiti bine si sa aratati bine.
Si.. da, va puteti pune talpile sus, dupa ce v-ati intors de la plimbare!
(o traducere dupa “March of Dimes” )