Despre vitamina A

Cu totii stim ca vitaminele sunt substantele nutritive esentiale, necesare pentru toate functiile corpului, insa cati dintre voi stiu cum functioneaza fiecare dintre acestea? De data aceasta ne indreptam atentia catre vitamina A, cunoscuta si sub numele de retinol.

In primul rand trebuie sa stii ca vitamina A te ajuta sa ai ochi sanatosi. Aceasta contine un grup mare de compusi solubili in grasimi, dar insolubili in apa, care ajuta vederea. Vitamina A previne inflamarea ochilor si reduce riscul aparitiei degenerescentei maculare si a cataractei, aminteste Buzzle.

Vitamina A creste imunitatea organismului, protejand corpul de diferite infectii bacteriene, virale sau parazitare. Aceasta vitamina este un puternic antioxidant, protejand organismul de aparitia cancerului sau de boli de inima. De asemenea, retinolul previne uscarea pielii, asa ca pentru o piele neteda, asimileaza cat mai multa vitamina A. Produsele recomandate in cazul acneei contin aceasta vitamina.

Aceasta ajuta si in procesul de imbatranire, ajutandu-te sa ai un organism mai tanar, mai exact iti pastreaza pielea stralucitoare, lipsita de riduri si alte semne ale imbatranirii. Si pentru dantura este o vitamina importanta.

Ce este deficitul de vitamina A?

Vitamina A este mai cu seama importanta pentru vederea pe timpul noptii, persoanele care au carenta de Vitamina A fiind sensibile la lumina stralucitoare sau prea slaba.

Avand in vedere ca vitamina A este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, lipsa acesteia te poate face sensibil in fata multor infectii.

Ai pielea uscata si aspra, ti se vindeca ranile foarte greu sau simti o sensibilitate in zona gingiilor? Atunci poate fi vorba despre deficit de vitamina A. Acest deficit este foarte periculos sa apara in cazul femeilor insarcinate.

De asemenea, tot din aceasta cauza poate sa apara lipsa poftei de mancare.

In ciuda tuturor beneficiilor retinolului, acesta are si efecte secundare, printre care si sensibilitatea pielii la lumina soarelui. Persoanele care folosesc creme de corp pe baza de retinol ar trebui sa se fereasca de razele soarelui.

Vitamina A poate fi asimilata din mango, mere, morcovi, broccoli, piersici, rosii, lamai, papaya, ficat de vita, oua, peste, ficat de pui si nu numai.

Este toxica vitamina A?

In afara de deficitul de vitamina A, putem discuta si despre toxicitatea cauzata de aceasta vitamina. Simptomele variaza in functie de severitatea bolii. Atunci cand exagerezi cu vitamina A iti poti da seama din cauza culorii galbuie, chiar spre portocaliu, a mainilor si talpilor. Aceasta problema se poate rezolva prin limitarea consumului produselor care contin caroten.

In cazul in care toxicitatea produsa de vitamina A este cronica, simptomele pot fi diferite. Poate sa apara conjunctivita, inrosirea anormala a pielii, ciroza hepatica, nevrita periferica sau pierderea parului.

Acest articol a fost publicat în Articole medicale și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


9 − patru =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>