Dacă nu dormi, te îngraşi

Somnul insuficient este asociat cu apariţia diabetului şi a obezităţii, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago.

Deşi mecanismul acestei asocieri nu este cunoscut cu precizie, corelaţia este semnficativă: autorii studiului au observat modificări la nivelul celulelor adipoase, în condiţiile lipsei de somn.

Cercetătorii au analizat celule extrase din ţesutul adipos abdominal a 7 pacienţi, după ce aceştia dormiseră, timp de 4 nopţi, cca. 8 ore şi jumătate. Apoi, au analizat din nou celulele adipoase ale aceloraşi pacienţi, după ce aceştia dormiseră, timp de alte 4 nopţi, doar câte 4 ore şi jumătate.

Au constatat că, la aceeaşi persoană, după 4 nopţi de somn insuficient, celulele adipoase deveneau cu aproximativ 30% mai puţin sensibile la insulină, hormonul care determină ţesuturile muscular, hepatic şi adipos să preia glucoza din sânge, după ingestia de alimente. Scăderea sensibilităţii la insulină, care face ca glucoza să rămână în sânge în cantităţi mai mari decât normal, este asociată cu apariţia diabetului.

Celulele adipoase eliberează, de asemenea, un hormon numit leptină, care are rol în reglarea poftei de mâncare. Cercetătorii cred că, dacă celulele adipoase „nedormite” funcţionează defectuos în general, atunci şi mecanismul de acţiune al leptinei ar putea fi dereglat,  afectând greutatea corporală.

Specialiştii au fost surprinşi de amploarea răspunsului celular la nivelul ţesutului adipos, în condiţiile privării de somn. Ei consideră că asocierea merită luată în considerare, de vreme ce situaţii de genul celei testate de ei – 4 nopţi consecutive de somn insuficient – se întâlnesc deseori în viaţa obişnuită, de exemplu la studenţii care învaţă pentru examene ori la părinţii care au acasă un nou-născut.

Sursa: Descopera.ro

Acest articol a fost publicat în Articole medicale și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Un răspuns la Dacă nu dormi, te îngraşi

 1. Totul ieftin spune:

  Interesant si instructiv articolul dumneavoastra!

  Este bine sa gasesti informatii originale si variate.
  Ca tot vorbeam de varietate, pentru cei interesati, am gasit un site cu articole generale – imbracaminte, pastile de slabit, electronice si tot felul de alte
  lucruri la preturi foarte mici, dar de o calitate buna. Ce este interesant
  pe acest site este faptul ca aduna la un loc toate reducerile din magazinele online de pe piata,
  chiar si cele ale unor branduri renumite. http://www.bazargorj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


× sapte = 14

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>