“[...] E noapte, patul e făcut,
Dar cine să se culce?
Când mama spune de Iisus
Cu glasul rar şi dulce
Cum s-a născut Hristos în frig
În ieslea cea săracă,
Cum boul peste el sulfa
Căldură ca să-I facă. […]”
George Coşbuc
Crăciunul este o sărbătoare magică, plină de bucurii şi iubire!
Crăciunul a început să fie serbat de către creștini pe 25 decembrie începând cu secolul al IV-lea. Inițial, sărbătoarea nașterii lui Hristos era ținută pe 6 ianuarie, istoricii știind azi că ea se celebra deja în 336 d. Chr., la Roma. (în Est, „Boboteaza”, serbată la data de 6 ianuarie începând cu secolul al IV-lea, celebra pe atunci nașterea, botezul și primul miracol al lui Iisus, în timp ce gnosticii (sectă creștină considerată eretică de către creștinismul canonic) serbau aceeași „Epifanie” în Egipt, încă din secolul al II-lea, tot la data de 6 ianuarie, când, în viziunea lor, „Iisus s-a arătat ca Fiul lui Dumnezeu la botez” ). Sextus Julius Africanus, un creștin din secolul al III-lea, este primul care alege în 221 d. Chr. această dată pentru nașterea lui Iisus, care însă nu va fi celebrată încă multă vreme de către ceilalți creștini, care preferau 6 ianuarie.
Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial.
Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae care și-a făcut apariția în secolul I. Pe atunci el era imbracat in verde.
Denumirea prescurtată de “Xmas“, din engleza, provine de la greci, unde X era una dintre reprezentările lui Iisus Hristos (Christ).
Există tradiţia ca, în ajunul Crăciunului, Moş Crăciun să aducă tuturor cadouri, pe care să le lase sub bradul împodobit. Totuşi, cercetătorii americani au ţinut cu orice preţ să demonstreze cu calculele lor, că, pentru a reuşi această performanţă, Moşul ar trebui să viziteze 822 de case pe secundă iar viteza lui Rudolf nu ar trebui să scadă sub 1.050 de kilometri pe secundă…
Moş Crăciun a existat în realitate. În secolul patru, pe actualul teritoriu al Turciei, a trăit episcopul Nikolas din Myra, care ulterior a fost sanctificat.
O familie americană trimite, în medie, 28 de felicitări de Crăciun.
În Canada, Moş Crăciun are propriul să cod postal: H0H 0H0.
Celebra melodie “Jingle Bells” a fost compusă iniţial pentru altă sărbătoare importantă, Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei), în 1857.
Ajunul Crăciunului în Japonia este ziua în care se consumă carne de pui cu căpşuni.
Teologii susțin că Iisus nu s-a născut pe 25 decembrie, ci undeva în luna septembrie.
Crăciun fericit!