Aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidice – efect benefic impotriva cancerului de piele

Aspirina si alte analgezice utilizate in mod regulat ar avea putea avea un efect benefic impotriva cancerului de piele, potrivit unui nou studiu condus de cercetatorii de la Universitatea Aarhus din Danemarca .

 Studii anterioare au sugerat deja ca AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul din medicamente eliberate pe baza prescriptiei medicale cat si OTC, pot reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer.

Pentru exemplu, la inceputul acestui an, studii publicate in revista The Lancet dovedesc ca o doza zilnica mici de aspirina poate proteja persoanele de varsta mijlocie împotriva cancerului, în special la cele cu risc mai mare.

 

Un alt studiu recent publicat în The British Journal of Cancer, cercetatorii de la Universitatea din Leiden a raportat ca pacientii cu cancer de colon care iau aspirina în mod regulat imediat de la diagnosticare, tind sa traiasca mai mult timp. In acest recent studiu, Sigrun Alba Jóhannesdóttir si colegii sai au monitorizat efectul acestor medicamente pe trei tipuri majore de cancer de piele: carcinom cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul malign.

 

S-au luat in observatie diagnostice de 1,974 de cazuri de carcinom cu celule scuamoase, 13316 de carcinom bazocelular si 3242 de melanom malign, in dosare medicale care acopera anii 1991 – 2009 de persoane localizate in nordul Danemarcei.

 

Inregistrarile au continut, de asemenea, informatii despre prescriptiile de medicamente AINS, fapt ce a permis cercetatorilor sa compare utilizarea AINS la persoanele cu cancer de piele comparativ cu alte 178,655 de persoane fara un diagnostic de cancer de piele.

 

Rezultatele au aratat ca:

  • Persoanele cu mai mult de 2 retete pentru AINS prezinta un risc cu 15% mai mic pentru carcinomul cu celule scuamoase si un risc cu 13% mai micipentru melanom malign decat cele cu mai putin de 2 prescriptii.

  • Legatura dintre AINS si cancerul de piele a fost chiar mai puternica atunci cand medicamentele au fost luate pe parcursul a 7 ani sau mai mult, la o intensitate mare.

  • Per total, consumul AINS nu pare a fi legat de un risc mai mic de a dezvolta carcinom de celule bazale (BCC) .

  • Dar, AINS a fost legat de un risc mai mic de dezvoltare a acestui tip de cancer de piele în parti mai putin expuse ale corpului (alte parti decat cap sau gat), mai cu seama pe termen lung (risc redus cu 15%) sau de intensitate mare, agresiv (risc redus cu 21%).

 

Carcinomul de celule bazale este un tip de cancer de piele fara melanom care creste încet fara durere rarori dezvoltand metastaze, aceasta fiind cea mai raspandita forma de cancer in SUA. Potrivit Societatea Americana de Cancer, 75% din toate cazurile de cancer de piele sunt carcinoame de celule bazale. Carcinomul de celule scuamoase este, de asemenea, un tip de cancer de fara melanom, care are o viteza de crestere putin mai mare decat cel cu celule bazale. Aceste doua tipuri de carcinom fara melanom sunt tratabile.

 

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, care se poate raspandi la alte parti ale corpului foarte repede, unele cazuri putand fi vindecate daca sunt diagnosticate foarte devreme. Melanomul este principala cauza de deces din cauza bolilor de piele.

 

Bibliografie :

Catharine Paddock PhD – „Aspirin May Guard Against Skin Cancer” , Medical News Today

Acest articol a fost publicat în Articole medicale și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− 4 = zero

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>